Personeel

Doelen en resultaten 

Met de strategische koers 'Ruimte maken en verbinden' voor de periode 2024-2028 zetten we bij Scholengroep LingeRijn in op de verdere ontwikkeling van ons belangrijkste kapitaal: onze medewerkers. We geloven in een werkklimaat waarin iedereen zich ondersteund, gewaardeerd en gemotiveerd voelt om het beste uit zichzelf te halen. Dit vormt de kern van onze visie als aantrekkelijke werkgever en de manier waarop wij werkgever- en werknemerschap invullen.

Leiderschap en cultuur staan centraal in deze visie. We geloven dat inspirerend leiderschap en een cultuur van samenwerking en groei essentieel zijn voor het succes van onze organisatie. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen, dat er ruimte is voor innovatie en eigenaarschap, en dat we gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor de toekomst van onze organisatie.

Duurzame inzetbaarheid is voor ons van groot belang. We willen medewerkers niet alleen nu ondersteunen, maar ook op de lange termijn, door hen de ruimte te bieden om zich professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Dit doen we met oog voor werk-privébalans, gezondheid en vitaliteit, zodat iedereen met plezier en energie zijn of haar werk kan blijven doen.

Daarnaast streven we naar een wervings- en selectieproces dat meer is dan het simpelweg invullen van vacatures. We willen talent aantrekken dat zich aansluit bij de visie en cultuur van LingeRijn en dat een waardevolle bijdrage levert aan onze ambities.

Onze arbeidsvoorwaarden zijn daarbij een belangrijk onderdeel van het geheel. We streven naar voorwaarden die aansluiten bij de behoeften van onze medewerkers en die bijdragen aan een positieve werkervaring.

Door deze thema’s te combineren in een duidelijke visie op aantrekkelijk werkgever- en werknemerschap leggen we de basis voor een toekomstbestendige organisatie. Een organisatie waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen, blijven groeien en met plezier hun werk kunnen doen. Wij geloven dat we door samen te werken en ruimte te creëren voor persoonlijke en professionele groei, de ambities van zowel onze medewerkers als de organisatie kunnen realiseren.

Het volgende overzicht geeft een beeld van de doelen/aandachtsgebieden en de resultaten die behaald zijn in 2024.

AandachtsgebiedRedenResultaat/zelfreflectie
1. FunctiehuisAls uitvloeisel van de fusie met het DWC is in schooljaar 2023-2024 een start gemaakt met een geharmoniseerd en vernieuwd functiehuis. Huidige gedateerde functies zullen toekomstgericht en generiek worden beschreven als onderdeel van vast te stellen functiereeksen en functiefamilies.In 2024 is een aantal functies beschreven. Het harmoniseren van beide functiehuizen is een omvangrijke opdracht. Om die reden is besloten om te prioriteren waarbij in 2024 gestart is met de beschrijving van de functiereeksen ondersteuning en facilitair. De afronding en implementatie daarvan vindt plaats in 2025.
2. MD-traject LingeRijn op Koers!We investeren in de kwaliteit en ontwikkeling van de leidinggevenden. Dit traject draagt bij aan de verbinding tussen scholen en aan het kernachtig en verbindend leiderschap ten dienste van de strategische richting van de LingeRijnDe scholengroep werkt aan de strategische koers 2024-2028, met focus op ruimte, verbinding en samenwerking. Medewerkers en leidinggevenden ontwikkelen zich verder, delen kennis en verbeteren de kwaliteit door samen te werken. Dit versterkt ook de verbinding tussen het Bestuursbureau en de scholen. Intervisie is onderdeel van het traject. Het traject wordt nog geëvalueerd.
3. TaakbeleidProces taaktoebedeling evalueren. Aan het eind van het schooljaar 2024/2025 willen we geëvalueerd hebben hoe het proces van taaktoedeling in 2024 is verlopen en hebben we aanbevelingen geformuleerd voor het vervolg.Met ingang van schooljaar 2024/2025 is het nieuwe taakbeleid voor de scholengroep ingevoerd.
Het doel van het vastgestelde taakbeleid is om in de dialoog tussen de docent en leidinggevende te komen tot een passende inzet van werkzaamheden. Passend bij de functie, de schoolontwikkeling en de persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen de beschreven kaders.
De evaluatie is afgerond en heeft geleid tot een aantal aanbevelingen die inmiddels grotendeels al opvolging hebben gekregen. Dit proces wordt maart 2025 volledig afgerond.
4. Ziekteverzuim/vergoten kennis duurzame
inzetbaarheid
De grootte van de formatie is kwetsbaar als het gaat om langdurige uitval door bijvoorbeeld ziekte of andere niet beïnvloedbare klachten. Met de begeleiding op preventie en beheersing van verzuim wordt met Zorg van de Zaak gewerkt aan verlaging van het verzuimpercentage van de scholengroep naar onder 5% verzuim/uitval.In 2024 is er op scholengroepniveau sprake van een geringe daling van het ziekteverzuim van 7,24 naar 6,88%, het verzuim ligt hiermee nog boven het landelijk gemiddelde.
De acties die in 2024 zijn ingezet:
- Training leidinggevenden “regie op inzetbaarheid”
- Voorlichtingsbijeenkomsten op HPC Zetten gericht op: Bewustwording, verwachtingen, eigenaarschap
- Uitbreiding van onze providerboog 
- Ingezet op preventieve maatregelen

Over 2024 is een verdiepende analyse van het verzuim door Zorg van de Zaak opgesteld. De conclusies en aanbevelingen worden in april 2025 besproken op het directieoverleg.
5. Vormen van een RATO.Aan het eind van 2024willen wij samen met andere schoolbesturen en lerarenopleidingen uit de regio een RATO (Regionale aanpak Toekomst Onderwijsarbeidsmarkt) gevormd hebben, die zich inzet op het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel.LingeRijn maakt onderdeel uit van de Onderwijsregio Arnhem en omstreken VO. Onze ambities voor de komende jaren zijn:
A. Versterken van de regionale samenwerking op de vijf pijlers van de onderwijsregio.
B. Het afstemmen van de uitgangspunten voor samenwerking op de regionale arbeidsmarkt, zoals vastgelegd in het convenant.
C. Het verkennen van mogelijkheden om onderwijs en leren in de toekomst op innovatieve manieren te organiseren.

Binnen de onderwijsregio richten we ons op de volgende pijlers:
• Werving en matching
• Opleiden
• Inductie en begeleiden
• Professionaliseren
• Toekomstverkenning
6. Verstevigen jaargesprekkenIn 2024 is de individuele bijdrage van iedere medewerker aan de gezamenlijke doelen expliciet aan de orde geweest in de jaargesprekken. De opbrengsten hiervan zijn in de MT’s in samenspraak met P&O gedeeld en geëvalueerd.Op OBC Elst zijn we een pilot gestart om de BOOT, als vervolg op de DOT, in te voeren. BOOT is een beoordelings- en ontwikkeltool. DOT is een Digitale Observatie Tool
7. Strategisch personeelsbeleid (SPB)Verder werken aan een gedragen strategisch personeelsbeleid, aansluitend op onze onderwijskundige koers en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.We zijn gestart met het uitlijnen van het proces om te komen tot Strategisch Personeelsbeleid. In 2025 willen we voor een groot deel de contouren van een SBP gereed hebben.

We werken vanuit visie op werkgever- en werknemerschap aan de volgende thema’s:
• Leiderschap en cultuur
• Werving en selectie
• Duurzame inzetbaarheid
• Arbeidsvoorwaarden
8. ManagementinfoDoorontwikkeling van sturingsinformatie. In de laatste fase van de integratie van AFAS in onze systemen, ontwikkelen we een dashboard in Capisci waardoor MT’s hun sturingsinformatie op het gebied van financiën en personeel overzichtelijk bijeen hebben.In 2024 hebben we verder gewerkt aan het verbeteren van de managementrapportages en analyses, evenals het stimuleren van selfservice door medewerkers. Hiermee stroomlijnen we de behoefte aan informatie vanuit de medewerkers.
9. Versterking van onze arbeidsmarktcommunicatie Wij zijn een aantrekkelijk werkgever en dat mag iedereen weten. In 2024 gaan we (als onderdeel van ons strategisch personeelsbeleid) aan de slag met een strategisch arbeidsmarktcommunicatie plan.Reeds ingezette acties:
- Kennismakingsmiddag (pilot) gehad HPC en DWC (incl. kleine campagne online) waar potentieel nieuwe medewerkers vrijblijvend op de koffie konden komen.
- We investeren in het profileren van onze opleidingen en daarmee de positionering van onze scholengroep in de regio. Hierbij zetten we andere manieren van werving in. -> nationale vacaturebank, Meesterbaan, Intermediair en/of de Gelderlander.
- Vacature teksten wervender geschreven - geüpdatet. OBC Huissen sjablonen afgerond. Voorzien van pakkende intro, duidelijke positionering van de school, interview met een medewerker.

Toekomstige ontwikkelingen 

De volgende aandachtspunten en uitdagingen gaan wij aan in 2025:

  • We vormen een werkgroep en klankbordgroep strategisch personeelsbeleid waarin alle scholen zijn vertegenwoordigd met een leidinggevende, onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel. Dit draagt bij aan het gezamenlijk vormgeven van ons strategisch personeelsbeleid en het waarborgen van draagvlak binnen de gehele organisatie. Door de verschillende perspectieven van leidinggevenden, OP-er en OOP-er samen te brengen, zorgen we ervoor dat het beleid aansluit bij de behoeften en wensen van alle medewerkers. Deze samenwerking versterkt de betrokkenheid, bevordert de communicatie en helpt ons om een breed gedragen en effectieve strategie te ontwikkelen die bijdraagt aan de duurzame groei en ontwikkeling van onze organisatie en medewerkers.
  • We hebben een gezamenlijke visie op werkgever- en werknemerschap geformuleerd.
  • Versterking van onze arbeidsmarktcommunicatie. Wij zijn een aantrekkelijk werkgever en dat mag iedereen weten. In 2025 gaan we (als onderdeel van ons strategisch personeelsbeleid) verder aan de slag met een strategisch arbeidsmarktcommunicatie plan.
  • We geven een vervolg aan de LingeRijn op koers! dagen voor onze leidinggevenden.
  • We hebben gedragen beleid vastgesteld ten aanzien van duurzame inzetbaarheid gericht op vitaliteit, werkplezier en werk-privé balans.
  • Vanuit de onderwijsregio hebben we inductiebeleid geformuleerd voor het OP.
  • In ons functiehuis zijn de reeks zorg en facilitair vastgesteld en starten we met nog nader te bepalen nieuwe reeksen.
  • We hebben de pilot BOOT op OBC Elst afgerond en op basis van de ervaringen is een sluit genomen over het al dan niet verder uitrollen van deze applicatie op de andere scholen.
  • Vanuit onze arbeidsvoorwaarden hebben we ons beloningsbeleid geactualiseerd.

Terugkerende onderwerpen met personele betekenis

Naast de eerder genoemde thema’s zijn er verschillende terugkerende onderwerpen met personele betekenis die bijdragen aan de versterking van onze visie op aantrekkelijk werkgevers- en werknemerschap.

Arbeidsvoorwaarden

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap en ons strategisch personeelsbeleid. Door onze arbeidsvoorwaarden bewust in te richten, willen we niet alleen medewerkers aantrekken en behouden, maar ook bijdragen aan hun werkgeluk, gezondheid en betrokkenheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

In dit kader hebben we in 2024 overleg gevoerd met de GMR en met ingang van 1 januari 2025 een collectieve verzekering tegen inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid voor de medewerkers afgesloten bij Loyalis. De premie voor de collectieve inkomensverzekering wordt voor de helft betaald door de werkgever.

Belastingvoordeel

Vanaf augustus 2023 kunnen medewerkers gebruikmaken van FiscFree. FiscFree biedt ons als werkgever de mogelijkheid extra secundaire arbeidsvoorwaarden met belastingvoordeel van gemiddeld 40% aan onze medewerkers te bieden. Dit kan bijvoorbeeld voor de aanschaf van een fiets, fitnessabonnement, computer en cadeaukaarten. FiscFree wordt gebruikt binnen de mogelijkheden van de werkkostenregeling. 

Inzet PB90

Naast de keuzemogelijkheden die de cao vo biedt voor de inzet van de uren basisbudget (PB50+PB40 uren = 90 uren bij fulltime) kunnen medewerkers van de Scholengroep kiezen voor de inzet van 16 uren uit het basisbudget voor 2 snipperdagen of voor het verlagen van de eigen bijdrage voor de BAPO (LFPB) door de inzet van de PB40-uren. 

Uitkeringen na ontslag

Bij Scholengroep LingeRijn hechten we veel waarde aan een eerlijke en zorgvuldige behandeling van medewerkers, ook in het geval van afronding van het dienstverband. Naast het bieden van ondersteuning tijdens de werkperiode, vinden we het belangrijk om medewerkers na ontslag goed te informeren over hun rechten en mogelijkheden, waaronder uitkeringen en werk-naar-werk-trajecten. Dit draagt bij aan een zorgvuldige afronding van het dienstverband en zorgt voor financiële en professionele zekerheid voor de medewerker, met oog voor hun toekomstige loopbaan.

Voor wat betreft het beheersen van het werkgeversdeel van uitkeringen na einde dienstverband (WW- en WGA gerelateerd) en het nakomen van de wettelijke re-integratieverplichtingen, wordt samengewerkt met twee externe dienstverleners. Dienstverleners die enerzijds het re-integratieproces in een WW-situatie begeleiden en anderzijds de basis voor een aan medewerkers toegekende WGA-uitkering onderzoeken. Ten aanzien van de (oud)collegae met een WGA-uitkering is in 2024 een herbeoordelingstraject bij het UWV aangevraagd. Dit heeft geleid tot een lagere WGA-uitkering.

Ons primair onderwijs, de Dr. Lammerts van Buerenschool, is voor wat betreft de verzekering van eventuele wachtgeldregelingen aangesloten bij het Participatiefonds. In 2024 is deze regeling voor één medewerker van toepassing geweest.


Werving en Selectie

Jaarlijkse introductiebijeenkomst- een goede start bij LingeRijn

Een succesvolle start draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid en betrokkenheid van medewerkers. Daarom zet Scholengroep LingeRijn in op een gestructureerd onboardingsproces. Als onderdeel hiervan wordt een introductiebijeenkomst georganiseerd om nieuwe collega’s een warme en informatieve start te bieden.

Tijdens deze bijeenkomst wordt kennisgemaakt met de organisatie, de kernwaarden en de werkwijze binnen de scholengroep. Daarnaast wordt informatie verstrekt over beschikbare ondersteuning, ontwikkelmogelijkheden en praktische zaken die van belang zijn voor een soepele integratie. Op 15 augustus 2024 hebben wij ruim 60 nieuwe docenten/LIO’ers en stagiaires mogen verwelkomen.

VOG

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een belangrijk onderdeel van het wervings- en selectieproces bij Scholengroep LingeRijn. Het waarborgt dat nieuwe medewerkers voldoen aan de integriteitsvereisten die we stellen, en draagt bij aan een veilige werkomgeving voor zowel collega's als leerlingen.

Geldige VOG op 1e dag in dienstGeldige* VOG te laat
aanwezig
Geen geldige VOG
Nieuwe medewerkers in loondienst1020 0
Nieuwe personen niet in loondienst met een VOG verplichting 14<5<5

Scholengroep LingeRijn heeft geen opdracht aan de accountant gegeven om werkzaamheden uit te voeren, zoals die zijn opgenomen in bijlage IV bij het Onderwijsaccountantsprotocol inzake de tijdige aanwezigheid van de VOG in het verslagjaar. 

Voor een aantal personen ‘niet in loondienst’ waren de VOG’s ouder dan 6 maanden en worden derhalve in de kolom ‘geen geldige VOG’ gerapporteerd. Voor een aantal personen was de VOG te laat aanwezig. Inmiddels is de procedure aangescherpt bij het inlenen via detacheerders of alle overige instanties. 

Duurzame inzetbaarheid 

Vitaliteit, werkplezier, werk-privébalans 

Sociale veiligheid – Vertrouwenspersonen

Ook in 2024 is er extra aandacht geweest en externe ondersteuning ingezet om het team van interne vertrouwenspersonen in gezamenlijkheid verder uit te rusten voor hun taken. Reden hiervoor was onder meer de in 2022 ontstane algemene maatschappelijke discussie voor wat betreft het zorgvuldig omgaan met elkaar. De interne vertrouwenspersonen geven ieder schooljaar voorlichting over hun rol. Scholengroepbreed is er ook een externe vertrouwenspersoon, zij ondersteunt de interne vertrouwenspersonen bij hun rolvervulling. De externe vertrouwenspersoon is contactpersoon voor onze organisatie bij kwesties tussen bijvoorbeeld ouders/verzorgers en de school waarbij de inzet van deze vertrouwenspersoon, als onafhankelijk intermediair, tot mogelijke oplossingen kan leiden. Daarnaast is de externe vertrouwenspersoon er ook voor medewerkers en heeft een adviserende rol voor interne vertrouwenspersonen en leidinggevenden als zij over een complexe casus willen sparren. Ook heeft de externe vertrouwenspersoon een signalerende rol en geeft zij gevraagd en ongevraagd advies. Er is aandacht geschonken aan de vindbaarheid van de interne en externe vertrouwenspersonen. Jaarlijks wordt met de interne en externe vertrouwenspersoon intervisie en scholing vormgegeven. De externe vertrouwenspersoon heeft in 2024 8 meldingen ontvangen en heeft één adviesgesprek gevoerd met een interne vertrouwenspersoon.

Werkdrukmiddelen

In het Onderwijsakkoord is afgesproken dat er landelijk vanaf schooljaar 2022/2023 structureel € 300 miljoen per jaar beschikbaar is voor de verlichting van werkdruk. De helft van de middelen (€ 150 miljoen) wordt verstrekt ten behoeve van individuele werkdrukverlichting voor onderwijspersoneel en onderwijsondersteunend personeel. In 2024 heeft de scholengroep in totaal € 1.590.217 aan werkdrukmiddelen ontvangen. In de cao is afgesproken dat het individuele deel van deze middelen wordt benut om het basisbudget ten behoeve van werkdruk of duurzame inzetbaarheid met 40 uren te verhogen van 50 naar 90 uur per persoon per jaar. Het andere deel (€ 150 miljoen) wordt verstrekt ten behoeve van een collectieve aanpak op de scholen voor de verlichting van werkdruk. Het schoolbestuur, de leraren en het onderwijsondersteunend personeel zijn hierbij gezamenlijk aan zet en gaan met elkaar in overleg over het nemen van maatregelen om de werkdruk te verminderen. Binnen LingeRijn wordt dit collectieve deel op verschillende manieren ingezet. De inzet vindt telkens plaats in overleg met de DMR. Voor het deel Collectieve Werkdrukmiddelen dat in 2022 en 2023 niet is ingezet is een bestemmingsreserve gevormd. In schooljaar 2024-2025 zijn deze reserves zoveel mogelijk ingezet.

Professionele ontwikkeling/talentontwikkeling 

Functiemix

Door het verloop van docenten vindt gedurende het jaar verschuiving plaats in de mix van LB-LC-LD docenten. Kaders en criteria voor wat betreft het loopbaanbeleid zijn vastgesteld in het interne beleidsplan ‘Loopbaanbeleid OP’.

In 2024 zijn na het doorlopen van een interne sollicitatieprocedure, waarin gekeken is naar de meerwaarde van de docent op het gebied van onderwijsontwikkeling, de functievereisten van de naastgelegen functieschaal en doelen van de locatie, 8 docenten zijn doorgestroomd van een LB functie naar een LC functie en één docent is van een LC functie naar een LD functie doorgestroomd.

Opleidingsschool Alium

Met de opleidingsschool Alium werken wij samen met Arentheem, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Docenten Academie aan het opleiden van een nieuwe generatie docenten. Binnen Alium maken studenten kennis met de onderwijssector en krijgen zij regie op het eigen leren. Door de studenten op meerdere scholen/werkplekken stage te laten lopen, ontdekken zij de breedte van het beroep van docent en wat een andere context betekent voor de bekwaamheden waar een docent over dient te beschikken.

Scholing

Binnen ons strategisch personeelsbeleid speelt scholing een cruciale rol in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Door continu te investeren in ontwikkeling en bijscholing blijven medewerkers niet alleen vakbekwaam, maar kunnen zij zich ook aanpassen aan veranderende eisen binnen het onderwijs. Scholing wordt zowel op individueel niveau als in groepsverband georganiseerd, waardoor niet alleen persoonlijke groei wordt gestimuleerd, maar ook teamontwikkeling en kennisdeling binnen de organisatie plaatsvindt. Dit versterkt zowel de kwaliteit van ons onderwijs als de loopbaankansen van onze medewerkers.

Lerarenbeurs

In 2024 is door een 11-tal docenten een aanvraag gedaan voor een scholingssubsidie op basis van de lerarenbeurs en zijn er individuele scholingstrajecten gestart om een tweede of derde bevoegdheid te behalen.

LingeRijn op Koers! MD-traject

De scholengroep zal de komende jaren werken aan de strategische koers 2024 – 2028. In deze koers wordt nadrukkelijk gesproken over ruimte en verbinding. We willen een scholengroep zijn waar medewerkers zich met plezier verder ontwikkelen. Dit geldt natuurlijk ook voor de leidinggevenden. Zij hebben daarnaast de taak om het strategisch personeelsbeleid goed uit te voeren en te zorgen voor kennisdeling en verbinding buiten de eigen school. We leren graag van elkaar. De scholen zijn immers allemaal met dezelfde thema’s bezig. Door te delen en dingen samen te doen verwachten we efficiënter te zijn. Maar dat niet alleen; ook de kwaliteit neemt toe. Door het leren kennen van elkaar en elkaars kwaliteiten, kunnen we elkaar beter inzetten. Het traject moet ook bij dragen aan de verbinding tussen het Bestuursbureau en de scholen, zodat het bureau en daarmee de hele scholengroep nog wendbaarder wordt en toekomstgericht werkt. Intervisie maakt onderdeel uit van het traject.

Daarnaast hebben leidinggevenden deelgenomen aan individuele scholing en coaching om hun leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen.

Overige scholingsactiviteiten

Onderstaand een greep uit diverse trainingen en scholing die gericht zijn op het verder versterken van de vaardigheden en kennis van onze medewerkers. Deze scholing is bedoeld om medewerkers in staat te stellen hun taken effectiever en met meer deskundigheid uit te voeren, wat bijdraagt aan hun professionele groei en de algehele ontwikkeling van onze organisatie.

  • Didactisch Coachen: Deze training richt zich op het versterken van didactische vaardigheden van onze medewerkers, zodat zij effectiever lesgeven en het leerproces van leerlingen optimaal
  • Scholing ICT: Deze ICT-scholing richt zich op het verbeteren van digitale vaardigheden en het toepassen van ICT-tools in het onderwijs, zodat onze medewerkers optimaal gebruik kunnen maken van technologie in hun lespraktijk.
  • Incompany Training Pedagogisch Handelen voor OOP: Een op maat gemaakte training voor Onderwijs Ondersteunend Personeel (OOP) die gericht is op pedagogisch handelen binnen de schoolcontext, met aandacht voor het ondersteunen van leerlingen in hun ontwikkeling.
  • Training Regie op Inzetbaarheid Leidinggevenden: Deze training is bedoeld voor leidinggevenden om hen te helpen bij het effectief managen van de inzetbaarheid van hun medewerkers, met aandacht voor duurzame inzetbaarheid en welzijn.
  • Groepsdynamiek en Leiderschap: Deze training richt zich op het begrijpen en sturen van groepsdynamieken en het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden om teams effectief te begeleiden.
  • Taalgericht Vakonderwijs: Activerend Lesgeven met Extra Aandacht voor Taal: Deze training richt zich op taalgericht vakonderwijs en biedt docenten handvatten voor activerend lesgeven, met specifieke aandacht voor taalontwikkeling in vakinhoudelijke lessen.
  • Incompany Training Vertrouwenspersoon: Deze training biedt vertrouwenspersonen binnen de organisatie tools en kennis om effectief ondersteuning te bieden bij meldingen van ongewenst gedrag en om een veilige werkomgeving te waarborgen.
  • Trainingen Gericht op Coaching: Diverse trainingen gericht op het ontwikkelen van coaching vaardigheden, waarmee medewerkers hun leerlingen kunnen begeleiden en ondersteunen in hun ontwikkeling.
  • Training Toetsdeskundigheid van Cito: Deze scholing heeft tot doel toetsexperts af te leveren. Medewerkers leren toetsen doelgericht inzetten, werken aan een eigen toets en verbeteren de kwaliteit met feedback. Thema’s als toetsvormen, beoordeling en toetsanalyse komen aan bod. Certificering is mogelijk.

Regeling professionalisering en begeleiding starters en schoolleiders

In het kader van de regeling is scholing gefinancierd gericht op leiderschap en de oriëntatie daarop. Daarnaast hebben diverse medewerkers, waaronder startende leraren, trainingen en scholingen gevolgd gericht op het verbeteren van vaardigheden en kennis. Tevens is geïnvesteerd in de begeleiding van startende leraren.

Mobiliteit

De continu veranderende omstandigheden in het onderwijs maken het noodzakelijk om medewerkers voortdurend te begeleiden in hun loopbaan en mobiliteit (overplaatsing) als middel positief te laten werken. Hiertoe wordt als onderdeel van het reguliere personeelsbeleid mobiliteit binnen de scholengroep gestimuleerd. Ons huidige mobiliteitsbeleid richt zich met name op vrijwillige mobiliteit. Door het dalende leerlingenaantal maar ook door een tekort aan bepaalde vakdocenten en diversiteit van de leerlingengroepen, ontstaat vanuit de strategische personeelsplanning een andere personeelsbehoefte en zal er in de toekomst ook interne verplichte mobiliteit voor gaan komen.

Het is daarom belangrijk om de inzetbaarheid van onze medewerkers in beeld te hebben, inclusief ‘slapende’ bevoegdheden en opleidingen die gevolgd worden of wensen ten aanzien van opleidingen c.q. het behalen van bevoegdheden. Het combineren van goed werkgeverschap en flexibiliteit is hierbij ons uitgangspunt.

Banenafspraak

In lijn met de landelijke Banenafspraak zet LingeRijn zich in voor het creëren van duurzame werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking.

We houden rekening met de begeleiding die we moeten en kunnen bieden.

In 2024 zijn er 5 medewerkers werkzaam binnen LingeRijn behorende tot de doelgroep.

Personele data

Bezetting

Op peildatum 31 december 2024 waren er feitelijk 610 medewerkers in dienst, die in totaal 467,6 fte (fulltime equivalenten) vertegenwoordigden. Het aantal fte’s is bepaald op basis van vaste- en tijdelijke aanstellingen, tijdelijke uitbreidingen, LIO’s en stagiaires.

Onderverdeeld naar Bestuur, directie (management) OP, OOP en LIO’s zijn de fte’s op peildatum 31 december 2024 als volgt verdeeld:

In onderstaand overzicht wordt duidelijk welk aandeel in fte elke afzonderlijke benoemingsomvang-categorie heeft: 

Leeftijdsopbouw

Onderstaand is de gemiddelde leeftijdsopbouw peildatum 31 december 2024 schematisch weergegeven.

Bevoegdheden

Docenten dienen te beschikken over de juiste bevoegdheden voor hun vakgebied. Vanuit de directieteams wordt binnen de gesprekscyclus hier specifiek aandacht aan besteed en wordt het doorlopen van een studie of het behalen van een andere of tweede bevoegdheid gestimuleerd.

Onderstaand het overzicht met de bevoegdheden van de vo scholen van de scholengroep op peildatum 31-12-2024. Gedurende dit schooljaar is ruim 97% van onze docenten bevoegd of anders bevoegd voor het geven van onderwijs.

Onderstaand het overzicht met de teamsamenstelling & bevoegdheden van onze po-school van de scholengroep peildatum 31-12-2024.

Inzetbaarheid versus verzuim

Inzetbaarheid van medewerkers bij dreigend of daadwerkelijk verzuim is een voortdurend punt van aandacht bij leidinggevenden. Onze leidinggevenden hebben een cruciale rol bij de beheersing van verzuim. Zij worden daarbij ondersteund door Zorg van de Zaak.

De Arbo-dienstverlening is met het oog op het versterkt sturen op inzetbaarheid, preventie van verzuim en reductie van de uitval, met ingang van schooljaar 2022-2023 geïntensiveerd. Vanaf dat moment worden naast de diensten van een bedrijfsarts (borging wettelijke procedures vanuit Wet Poortwachter), de diensten van een praktijkondersteuner ingezet.

De totale inzetbaarheid van de teams op de locaties is in 2024 93,12%. Het totale verzuim binnen de Scholengroep in 2024 is 6,88%, wat een daling betekent ten opzichte van het verzuimpercentage van 7,24% in 2023. We streven naar een verzuimpercentage van 5,75%. Bij de eerdergenoemde doelen voor het schooljaar 2024/2025 e.v. is al aangegeven dat we inzetten op een gedragen strategisch personeelsbeleid, aansluitend op onze onderwijskundige koers en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

Het is belangrijk te benadrukken dat medewerkers zelf een actieve rol spelen in het bevorderen van hun inzetbaarheid. Zelfbewustzijn over gezondheid, werkdruk en welzijn is essentieel. Door in gesprek te blijven met leidinggevenden, tijdig om hulp te vragen en gebruik te maken van de beschikbare ondersteuning, kunnen medewerkers bijdragen aan hun eigen duurzame inzetbaarheid. Preventieve maatregelen, zoals het deelnemen aan trainingen en het maken van afspraken over werkdruk, kunnen niet alleen helpen om verzuim te voorkomen, maar dragen ook bij aan een gezond werkklimaat. Driemaal per jaar wordt binnen het SMT (Sociaal Medisch Team) specifieke casuïstiek ingebracht en met de bedrijfsarts en de praktijkondersteuner besproken.

Daarnaast blijven we inzetten op het monitoren van ziekteverzuim en werkdruk, waarbij we regelmatig met leidinggevenden en medewerkers in gesprek gaan om vroegtijdig actie te ondernemen. Dit voorkomt dat kleine signalen groter worden en helpt om het werkklimaat optimaal te houden. Door de implementatie van gerichte interventies, zoals coaching, trainingen, en het versterken van vitaliteit, verwachten we niet alleen de verzuimcijfers verder terug te dringen, maar ook de algemene werkbeleving en tevredenheid van medewerkers te verhogen.