Algemeen

Profiel

Missie & visie

Scholengroep LingeRijn biedt haar scholen de ruimte die zij nodig hebben om, ieder op hun eigen wijze, dicht bij huis, ambitieus en eigentijds onderwijs op maat voor hun leerlingen te realiseren. Hierbij zetten we als scholengroep in op verbinding; tussen de scholen, tussen medewerkers onderling, tussen medewerkers, leerlingen en ouders, tussen vakgebieden, en tussen school en onze omgeving. Deze verbindingen geven de ruimte voor focus op ontwikkeling; van de leerlingen, van de medewerkers en van de organisatie.

Onze scholengroep biedt ruimte voor verschillende geloofsovertuigingen. We richten onze blik op de wereld en koesteren diversiteit. We zijn trots op onze rol binnen de samenleving en voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van onze leerlingen en medewerkers.

KERNWAARDEN

Bij het uitvoeren van deze missie baseren wij ons op gezamenlijke kernwaarden die verankerd zijn in ons dagelijks handelen. Ze geven houvast aan onze medewerkers, onze leerlingen, ouders/verzorgers en iedereen met wie we samenwerken om het beste onderwijs in de regio te realiseren. Onze kernwaarden vormen samen het woord STERK.

Wat bedoelen we hier feitelijk mee en wat betekent STERK voor ons dagelijks handelen?

Samenwerken: We leren met en van elkaar, met en van onze leerlingen, hun ouders en  onze partners. Samen werken we aan het beste onderwijs in de regio.

Trots: We zijn trots op onze leerlingen, op onze medewerkers en op de resultaten die ze bereiken. Ook zijn we trots op onze samenwerkingsverbanden. We zijn er trots op dat we dé onderwijspartner in de regio zijn.

Eigentijds: We bieden onderwijs van nu, in het nu. Een modern aanbod van gepersonaliseerd, maatschappelijk relevant onderwijs, met nieuwe, interactieve werkvormen en hulpmiddelen.

Richting de wereld: We zijn ‘Wereldscholen in de Betuwe’. We bereiden onze leerlingen voor op hun rol in de maatschappij, zodat zij uitgroeien tot wereldburgers.

Kansen bieden: We bieden kansen. Kansen aan leerlingen, maar ook aan medewerkers. Talentontwikkeling en maatwerk staan centraal, zowel in ons onderwijs-aanbod als in ons personeelsbeleid. Samen werken we aan een leven lang leren.

Strategisch beleidsplan

Onze Koers 2024-2028
Het piept en het kraakt. Polarisatie op het wereldtoneel, die doordringt tot aan de keukentafel. We zijn op mondiaal niveau op grote schaal met elkaar verbonden, en van elkaar afhankelijk. De droogte bij de één, wordt gevolgd door de overstroming bij de ander. De verschillen tussen arm en rijk zijn groot en nemen toe. Het nieuws is overal, maar wat is waar? Het schuurt tussen individu en collectief. Wie doen er wel en niet mee in de samenleving?

Op jonge leeftijd ligt er al grote druk op kinderen en jongeren om met deze vragen om te gaan.

“24/7 verbonden met elkaar, en met de wereldproblematiek, via je mobiel. Hoe word je dan wie jíj wil zijn? Wat is jouw plek in de digitale en echte wereld? Waar en hoe voel jij je zó veilig als nodig is om te leren en jezelf te ontwikkelen?”

Wie helpt daarbij? Naast ouders, zijn goede en genoeg leraren die de ruimte hebben om hen te coachen en bij kunnen brengen hoe ze de voor hen relevante kennis kunt opdoen, zó belangrijk. Ze kunnen het verschil maken in hun levens.

Dat wíllen leraren ook. Ze zijn gepassioneerd en doen niets liever dan hun leerlingen helpen groeien. Maar ze zijn met te weinig en ervaren een te volle agenda. Anno 2024 vraagt de veranderende maatschappij van leraren zoveel meer dan alleen lesgeven. Waar ligt voor hen de ruimte om alle rollen van het docentschap goed uit te kunnen voeren? Hoe helpen we hen om in verbinding met de leerling, diens ouders, elkaar en onze omgeving te bepalen wat ze willen versterken in ons onderwijs en dus ook bij zichzelf?

Het is voor onze medewerkers belangrijk om in deze zoektocht gezien te worden en waardering te krijgen. Onderwijsondersteunende medewerkers en goede leidinggevenden helpen daar graag bij. Niets zo fijn als een goed lopende school waarin mensen zich met plezier verder ontwikkelen. Het is geen geringe opgave echter. Want je doet het niet snel goed, met zoveel verschillende mensen én met een omgeving die telkens verandert en steeds weer andere eisen aan jou en je school stelt.

Wij zien het blijvend als onze opdracht om ons te onderscheiden met onderwijs dicht bij huis en onze scholen sterk te verankeren in de lokale gemeenschap. Om dit meer betekenis te geven, zien onze leerlingen en regionale partners graag dat deze regionale verbinding nog sterker tot uiting komt in het dagelijkse onderwijsproces. Dit vraagt van alle onze medewerkers en docenten in het bijzonder, om het vizier nog meer naar buiten te richten.

Het is voor onze leidinggevenden een boeiende opgave om in deze setting een coherente organisatie te bouwen, waarin onderwijskundige doelen en personeelsbeleid goed op elkaar zijn afgestemd en de blik naar buiten wordt gericht. Ook met leidinggevenden moeten we daarom op zoek naar de ruimte en verbinding die nodig is om die opdracht te vervullen.

Kortom, de komende jaren staan voor de scholengroep LingeRijn in het teken van Ruimte creëren door op alle mogelijke manieren Verbindingen aan te gaan; met kinderen en jongeren en hun ouders, met elkaar en met onze (lokale) omgeving. It takes a village to raise a child, zeker in deze roerige tijden!

Pijlers van onze koers
Aan onze koers hebben we de volgende drie pijlers gekoppeld:

Leren
LERAARSCHAP EN EEN PROFESSIONELE CULTUUR
ORGANISEREN EN LEIDERSCHAP

A. Leren 

Ruimte voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling van leerlingen, doordat we ons onderwijs anders organiseren. 

In 2028 …

  1. hebben wij gedoseerd toegewerkt naar een kernachtig curriculum, mede gebaseerd op onze visie op de basisvaardigheden, waardoor meer ruimte wordt gecreëerd voor de brede persoonsvorming van onze leerlingen. 
  2. hebben wij op al onze scholen invulling gegeven aan het anders organiseren van ons onderwijs, middels het leggen van verbindingen tussen de vakken, tussen de scholen, met onze regio en/of de (beroeps)praktijk. 
  3. hebben wij op alle scholen een sterk pedagogisch en daarmee veilig leerklimaat gerealiseerd, doordat wij geïnvesteerd hebben in de vaardigheden van onze medewerkers t.a.v. het begeleiden van leerlingen in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, en het bieden van keuzes en extra ondersteuning. 

B. Leraarschap en een professionele cultuur 

Medewerkers zijn bekwaam in meerdere rollen, passend bij hun eigen ontwikkelpad én de gezamenlijke doelstellingen. 

In 2028 … 

  1. hebben wij de verschillende benodigde (ondersteunende) leraarrollen gedefinieerd en is elke leraar zich (verder) aan het bekwamen in het vervullen van één of meerdere van deze rollen. 
  2. staat er op al onze scholen en scholengroepbreed een sterke kwaliteitscultuur waarin we continu bewaken of we de goede dingen doen, en of we de dingen die we moeten doen, goed doen. 
  3. zijn wij door de ruimte in de organisatie van ons onderwijs en de verbindingen met organisaties in onze omgeving een aantrekkelijke werkgever, waardoor wij de lerarentekorten het hoofd kunnen bieden. 

C. Organiseren en leiderschap 

Doelgerichte en verbindende samenhang bij de onderwijskundige doelen, het personeelsbeleid en de inrichting van onze schoolorganisaties. 

In 2028 … 

  1. kunnen al onze medewerkers expliciet verwoorden wat hun individuele bijdrage aan onze gezamenlijke doelstellingen is, waardoor zij hun werk blijvend als plezierig en betekenisvol ervaren. 
  2. voeren onze leidinggevenden ons strategisch personeelsbeleid goed en in samenhang uit, in lijn met onze onderwijskundige doelstellingen en gericht op duurzame inzetbaarheid en behoud van talent. 
  3. hebben wij kennisdeling en verbindingen binnen en buiten de scholengroep gestructureerd versterkt en zijn de resultaten hiervan zichtbaar in het onderwijsproces.