Huisvesting & Facilitaire zaken

Doelen en resultaten

In 2024 zijn het Integraal Huisvestingsplan (IHP) van de gemeente Lingewaard en het IHP van de gemeente Overbetuwe herijkt. Dit geeft ons een goed beeld van de projecten die de komende jaren op de planning staan van de gemeenten voor onze scholengroep.

In 2024 zijn we gestart met een integraal huisvestingsplan voor de scholengroep met een planningshorizon van 10 jaar.

De missie, visie en doelen van LingeRijn leiden tot de volgende uitgangspunten voor het ondersteunen met passende onderwijsomgevingen:

Onze huisvesting draagt bij aan op eigen wijze, dicht bij huis, ambitieus en eigentijds onderwijs op maat. Dat betekent dat onze huisvesting;

  • een sterke eigen identiteit heeft;
  • flexibel is;
  • duurzaam en toekomstbestendig is;
  • de menselijke maat in het gebouw en het terrein laat terugkomen.

Onze huisvesting draagt bij aan verbinding; tussen de scholen, tussen medewerkers onderling, tussen medewerkers, leerlingen en ouders, tussen vakgebieden, en tussen de school en onze omgeving. Dat houdt in dat onze huisvesting:

  • ruimte voor innovatie faciliteert;
  • prettig en veilig is om elkaar te ontmoeten en met elkaar samen te werken;
  • met zijn unieke lokale omgeving verbinding zoekt;
  • geschikt is voor deelgebruik door (en toegankelijk is voor) anderen.

Jaarlijks wordt ten behoeve van de meerjarenbegroting het strategisch huisvestingsplan herijkt op basis van de actuele situatie. Ook maken we aan de hand van een jaarlijkse schouw van de gebouwen en installaties keuzes rondom onderhoud en eventuele bouwkundige aanpassingen. In 2024 hebben we opdracht verstrekt aan een externe partij voor het maken van een nieuw Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) die in 2025 wordt opgeleverd.

Het volgende overzicht geeft een beeld van de doelen/aandachtsgebieden en de resultaten die behaald zijn in 2024.

AandachtsgebiedRedenResultaat/zelfreflectie
1. Arbo en Veiligheid

Voldoen aan Arbowet en regelgeving.

Opvolging geven aan het plan van aanpak van de Risico Inventarisaties & - Evaluaties (RI&E’s) t.a.v. de verbeteracties.

2. Huisvesting

Verbeteren huisvesting op locaties zodat beter tegemoet kan worden gekomen aan de visie op onderwijs.

1. Fase 2 Mediatheek in Dorenweerd College;
2. Plaatsen LED verlichting LvB
3. Terrein OBC Bemmel bouwklaar maken voor nieuwbouw
4. Aanpassen toiletgroep OBC Huissen
5. Vervangen cv-ketels OBC Huissen
6. Diverse werkzaamheden vanuit MJOP

3. Inkoop- en contractmanagement

Voldoen aan aanbestedingswet

1. Er is een nieuw inkoop- en contractmanagementbeleid vastgesteld
2. Er is een scholengroep brede aanbestedingskalender vastgesteld op basis van de spendanalyse
3. Er zijn nieuwe inkoopvoorwaarden in gebruik genomen
4. Er is 1 aanbesteding doorlopen en er zijn 3 aanbestedingen gestart die doorlopen in 2025.
5. Er is een start gemaakt met het optimaliseren van contractbeheer in AFAS

Toekomstige ontwikkelingen

De volgende aandachtspunten en uitdagingen gaan wij aan in 2025:

  • Een aantal gebouwen van Scholengroep LingeRijn is gedateerd en gezien hun leeftijd aan vervanging toe. In de gemeente Lingewaard zal begin 2025 gestart worden met de nieuwbouw bij de bestaande locatie van OBC Bemmel aan het Drieske 4 in Bemmel. Deze nieuwbouw zal de huidige locatie van OBC Bemmel aan de Heister 1 in Bemmel vervangen. Verwachte ingebruikname van de nieuwbouw zal augustus 2026 zijn bij de start van het schooljaar 2026/2027.
  • Op de locatie aan de Heister 1 in Bemmel is ook het Bestuursbureau gevestigd. Op dit moment wordt onderzocht waar het Bestuursbureau geherhuisvest kan worden zodra de huidige locatie verlaten moet worden vanwege nieuwbouw voor OBC Bemmel.
  • Het Integrale Huisvestingsplan (IHP) van de gemeente Lingewaard is vastgesteld en OBC Huissen zal naar verwachting over 6 jaar nieuwbouw krijgen. Dat betekent dat we in 2026 starten met een haalbaarheidsstudie met de gemeente.
  • Het Integrale Huisvestingsplan (IHP) van de gemeente Overbetuwe is vastgesteld waarin ook de nieuwbouw voor het HPC en de Lammerts van Buerenschool, beide in Zetten, zijn opgenomen. Dit betekent dat we in 2025 en 2026 zullen starten met de haalbaarheidsstudies met de gemeente.
  • Op inkoop- en contractmanagement gebied zal er een verdere professionaliseringsslag gemaakt worden t.a.v. de inkooporganisatie, waarbij ook duurzaamheid een belangrijk selectiecriterium voor leveranciers zal worden. Er staan diverse aanbestedingen op de planning en contractbeheer in AFAS wordt verder geoptimaliseerd.
  • Op facilitair gebied krijgen we een nieuw contract voor schoonmaak en meubilair naar aanleiding van aanbestedingen. De inrichting van de nieuwbouw OBC Bemmel zal een groot project zijn in 2025 en 2026.
  • Op gebied van onderhoud wordt er een nieuw MJOP opgeleverd in 2025.

    Duurzaamheid & maatschappelijk verantwoord ondernemen

    Onze scholengroep is een maatschappelijke onderneming en heeft hierdoor een voorbeeldfunctie in de lokale gemeenschap. Vanuit dit besef streven wij naar een steeds verdere verduurzaming van de gebouwen en de bedrijfsvoering. Daarnaast geloven we in de kracht van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij wij ons steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de (lokale) gemeenschap.

    Op het gebied van verduurzaming is onze scholengroep op diverse gebieden actief, van voeding tot energie en van het reduceren en scheiden van afval tot het stimuleren van duurzame manieren van vervoer voor de medewerkers. Ook bij de geplande nieuwbouw in Bemmel zal de verduurzaming zichtbaar zijn door bijvoorbeeld het ontbreken van een gasaansluiting en de toepassing van ledverlichting.

    In het IHP willen we een jaarlijks budget opnemen om duurzaamheidsmaatregelen te kunnen treffen. De eerstvolgende periode worden onder meer de volgende acties uitgevoerd: 

    • Realisatie quick win projecten (portefeuille breed);
    • Start met het uitvoeren van verdiepende gebouwscans van gebouwen met, zowel een hoog relatief, als absoluut energiegebruik.

    Het budget voor verduurzaming moet op basis hiervan nog worden vastgesteld.

    Energieverbruik en uitgangspunten nieuwbouw 

    Zowel gemeenten als LingeRijn zijn gebonden aan het (klimaat)akkoord van Parijs van 2015. Dit akkoord is een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De betrokken landen hebben hierbij de verplichting om de uitstoot van boeikasgassen (CO2) in 2050 met 95% te verminderen ten opzichte van 1990. Daarnaast bestaat de verplichting om het gebruik van fossiele brandstoffen te beëindigen, omdat dit een belangrijke oorzaak vormt van de CO2 uitstoot. Samengevat voor scholengroep LingeRijn en gemeenten betekent dit, dat op basis van het klimaatakkoord, LingeRijn uiterlijk in 2050 Paris Proof moet zijn door te beschikken over een vastgoedportefeuille die een maximaal gemiddeld energieverbruik kent van 65 kWh / m2 en die gasloos is. 

    Uitgangspunten: 

    • ENG is de ambitie bij nieuwbouw en vernieuwbouw; BENG is het minimum vereiste. Indien ENG op moment van bouwen niet haalbaar is, dan worden de huisvesting en de installaties voorbereid voor een upgrade naar ENG. 
    • De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de verduurzaming van BENG naar ENG voor 2050. 
    • Nul op de Meter kan een keuze zijn voor het schoolbestuur. 
    • Aardgasloos is het uitgangspunt bij nieuwbouw en het streven bij vernieuwbouw en renovatie. 
    • De bouwstructuur bij nieuwbouw is zoveel mogelijk circulair en remontabel. 
    • De huisvesting is zoveel mogelijk modulair, flexibel en eenvoudig aanpasbaar. 
    • Er wordt gestreefd naar zo veel mogelijk hergebruik van materialen. 

    Qua energiegebruik geldt, zoals aangegeven voor Paris Proof zijn (in 2050) een norm van 65 

    kWh/m2. Meting 2023 LingeRijn (Energieverbruik 2023 scholengroep LingeRijn; LingeRijn m2 gegevens per locatie; https://www.weii.nl/rekentool, 2024): 

    Daarnaast ligt het gemiddelde onder de landelijke benchmark: 

    • Gemiddeld energiegebruik LingeRijn: 72 kWh/m2 
    • Landelijke benchmark voortgezet onderwijs: 117 kWh/m2