Contactgegevens
Statutaire naam: Stichting Scholengroep LingeRijn,
voor katholiek, protestants-christelijk en
algemeen bijzonder onderwijs
Adres: De Heister 1, 6681 CV Bemmel
Telefoon: 0481 – 47 05 55
E-mailadres: info@lingerijn.nl
Website: www.lingerijn.nl
Bestuursnummer: 41440
Juridische structuur
De rechtspersoonlijkheid van het bevoegd gezag is vormgegeven in de Stichting Scholengroep LingeRijn met als handelsnaam Scholengroep LingeRijn. De Stichting staat ingeschreven in het Handelsregister onder Kamer van Koophandel nummer 09139157.
Bestuur
Het bestuur van de stichting wordt gevormd door één bestuurder, tevens voorzitter College van Bestuur, mevrouw dr. I.M. van Eekelen.
Scholen
De Scholengroep LingeRijn bestaat uit vijf vo-scholen en één po-school: OBC Bemmel, OBC Elst, OBC Huissen, HPC Zetten, Dorenweerd College en Dr. Lammerts van Buerenschool. De scholen zijn gesitueerd in drie gemeenten: de gemeente Lingewaard, de gemeente Overbetuwe en de gemeente Renkum.
OVER BETUWE COLLEGE Bemmel
Hendrik Pierson College
Zetten
Over Betuwe College Elst
Dr. Lammerts van Buerenschool Zetten
OVER BETUWE COLLEGE HUissen
Dorenweerd
College
Naam school | Type onderwijs | Website school |
---|---|---|
Dorenweerd College | Voortgezet onderwijs | https://dorenweerd.nl/ |
Over Betuwe College Bemmel | Voortgezet onderwijs | https://www.obc-bemmel.nl |
Over Betuwe College Elst | Voortgezet onderwijs | https://www.obc-elst.nl/ |
Over Betuwe College Huisen | Voortgezet onderwijs | https://www.obc-huissen.nl/ |
Hendrik Pierson College Zetten | Voortgezet onderwijs | https://www.hpc-zetten.nl/ |
Dr. Lammerts van Buerenschool Zetten | Primair onderwijs | https://www.lvbueren.nl/ |
Organisatiestructuur
De directieteams op onze schoollocaties zijn integraal verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de school. In het onderstaande organogram wordt de zelfstandigheid van de scholen en de relatie tot het College van Bestuur (CvB) en medezeggenschap weergegeven. Ook de toezichthoudende positie van de Raad van Commissarissen (RvC) is zichtbaar.
Het organogram van Scholengroep LingeRijn was in 2024 op hoofdlijnen als volgt opgebouwd:

De (gemeenschappelijke) medezeggenschap
Onze scholengroep heeft per school een medezeggenschapsraad ingesteld. Deze raad noemen wij de DMR (deelmedezeggenschapsraad). Een DMR heeft dezelfde bevoegdheden als een MR, maar functioneert alleen voor de desbetreffende school. Daarnaast heeft het Bestuursbureau van Scholengroep LingeRijn een medezeggenschapsraad bestaande uit drie personeelsleden.
Alle personeelsleden, leerlingen en ouders/verzorgers kunnen op twee niveaus formeel invloed uitoefenen op het beleid: via de eigen DMR en via de gezamenlijke medezeggenschapsraad (GMR). De leden van de DMR worden via directe verkiezingen gekozen uit de geledingen personeelsleden, leerlingen en ouders/verzorgers. De leden van de GMR worden gekozen door de deelmedezeggenschapraden van de scholen.
De GMR behartigt de belangen van alle scholen op overkoepelend niveau. Het College van Bestuur en/of de directie vragen de DMR en de GMR om advies en/of instemming over diverse zaken die de scholen individueel of gezamenlijk betreffen. Daarnaast hebben deze raden het recht op overleg, het initiatiefrecht en het informatierecht.
Governancestructuur en code Goed Bestuur
De governancestructuur is ingericht op basis van het ‘Two-tier model’ waarbij toezicht en bestuur strikt zijn gescheiden. Als derde partij binnen dit model beschikt de scholengroep over een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Ons interne governancemodel is geënt op het naleven van “good practices”. Deze zijn uitgesplitst naar vier principes, namelijk:
- verantwoordelijkheid;
- professionaliteit;
- integriteit;
- openheid.
De analyse voor wat betreft het naleven van de governance-richtlijnen uit de vigerende code voor het voortgezet onderwijs, is in oktober 2024 geagendeerd geweest in de vergadering van de Raad van Commissarissen (RvC). Er zijn op basis van deze analyse door de RvC geen afwijkingen op naleving van de code opgenomen richtlijnen vastgesteld. Afgesproken is dat er tijdens de zelfevaluatie in maart 2025 besproken zal worden op welke wijze de RvC eventueel invulling zal gaan geven aan opleidingsbehoeften van de leden van de RvC.

Bestuursbureau
Scholengroep LingeRijn beschikt ook over een Bestuursbureau. Begin 2024 heeft het Bestuursbureau een nieuwe structuur ingevoerd met afdelingshoofden voor alle beleidsterreinen. De afdelingshoofden worden aangestuurd door de bestuurssecretaris.
De bestuurssecretaris is de rechterhand van de bestuurder en regievoerder op de verbinding van het leiderschap op de inhoudelijke beleidsontwikkeling van de afdelingshoofden. Daarmee is de strategische beleidsondersteuning bij de bestuurssecretaris belegd en de tactische en operationele beleidsontwikkeling en -advisering bij de hoofden. Gezamenlijk en elk voor hun eigen expertiseterrein.
Er worden zes expertiseterreinen en daarmee zes afdelingen onderscheiden op het Bestuursbureau:
- ICT
- P&O
- Financiën
- Facilitaire zaken en huisvesting
- Communicatie en PR
- Onderwijs en Kwaliteit
Het Bestuursbureau streeft als professioneel team de volgende missie na:
“Wij staan voor rotsvast vertrouwen in de kwaliteit van onze ondersteuning aan de bestuurder en aan de scholen. Dit realiseren wij door het tonen van inhoudelijk leiderschap op de beleidsterreinen waar wij voor staan en de onderlinge verbindingen daartussen. Daardoor weet iedereen wat er van ons verwacht mag worden en wat wij van anderen verwachten.”
Klachten
In 2024 zijn drie klachten op centraal niveau binnengekomen.
De eerste klacht betrof een klacht van ouders over de problemen die ouders ondervonden bij het inleveren van boeken bij Iddink. Via Iddink waren geen inleverformulieren verstuurd naar een ouder/leerling waardoor boeken te laat werden ingeleverd en Iddink hen daarvoor een factuur stuurde. De klacht is gegrond verklaard en we hebben met Iddink contact opgenomen en Iddink heeft aangegeven dat ouders factuur niet hoefden te betalen.
Er is een klacht binnengekomen over het niet zorgdragen voor een veilige onderwijsomgeving.
De klacht is gegrond verklaard en de school heeft aangegeven dat we in de eerste fase na een incident sneller en daadkrachtiger moeten optreden. De school past hierop het protocol aan en we nemen deze casus als uitgangspunt voor het gesprek intern hierover met betrokken functionarissen.
Er is een klacht binnengekomen over lesuitval. Na een gesprek met de ouders is dit tot tevredenheid van alle partijen opgelost.
Horizontale dialoog en verbonden partijen
De direct aan ons onderwijs verbonden partijen zijn de samenwerkingsverbanden po en vo. Het betreft Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs V(S)O 25.06 De Verbinding (vo-onderwijs) en Stichting Samenwerkingsverband Passend Wijs (po-onderwijs).
Op gemeentelijk niveau worden vanuit verschillende lagen in de organisatie contacten onderhouden. Denk hierbij aan afstemming op het gebied van operationele activiteiten en bestuurlijk overleg op het gebied van (strategische) onderwijshuisvesting. Daarnaast nemen een aantal scholen deel aan VIOS-project (aanpak Veiligheid In en Om School).
Om ieders veiligheid op onze scholen te borgen, gaan we hierover altijd een open dialoog aan met leerlingen, hun ouders/verzorgers en onze medewerkers. Aanvullend wordt externe expertise ingeroepen. Zo is bijvoorbeeld in de week tegen het pesten in samenwerking met InDifferent uit Arnhem bewustzijn gecreëerd bij leerlingen over pesten en de negatieve effecten van gepest worden. Daarnaast neemt OBC Huissen sinds 2022 en OBC Bemmel sinds 2024 deel aan het zogenaamde VIOS-project (aanpak Veiligheid In en Om School). Dit project streeft naar een brede aanpak tegen ondermijnende jeugdcriminaliteit. Bij dit programma zijn tal van organisaties betrokken waaronder gemeenten, politie, straatcoaches en jeugd-jongerenwerkers. Deelnemende scholen vervullen binnen deze aanpak zelf ook een belangrijke rol. De VIOS voorziet scholen enerzijds van handelingsperspectief bij het omgaan met ondermijnende jeugdcriminaliteit. Anderzijds betrekt het VIOS-project scholen bij de wijkgerichte aanpak in gemeenten binnen ons voedingsgebied.